Waarom carpoolen?

d59b7762571a87d8ea4eb6b3da2312feAls alle auto’s vier personen zouden vervoeren in plaats van één, zou dat in de spits voor 70% minder auto’s zorgen. Omdat niet altijd vier mensen op hetzelfde moment dezelfde kant op moeten is dít ideaalbeeld natuurlijk onhaalbaar, maar een stap in de goede richting kan zeker geen kwaad. Daarom hieronder 4 overtuigende factoren waarom je carpoolend het meest efficiënt reist:

Met meerdere mensen in de auto bespaar je automatisch geld wanneer je de benzine- en parkeerkosten deelt, al helemaal wanneer je met meer dan twee personen in de auto zit (en je allemaal reiskostenvergoeding van de baas ontvangt). Bovendien zien steeds meer overheden en bedrijven de positieve kanten van carpoolen, en wordt het autodelen beloont met bijvoorbeeld een vermindering op tolwegprijzen in de Verenigde Staten, fiscaal voordeel in België of parkeergarantie bij evenementen in Nederland (waardoor je dus niet urenlang benzine verspilt aan het zoeken naar een plekje).

Hoe meer mensen een auto delen, hoe minder auto’s op de weg en hoe minder files er dus staan. De wegen zijn minder belast, er is minder irritatie, en je bent sneller op je plek van bestemming.

En mocht je dan toch in een file belanden, dan is het lang niet zo ergerlijk als wanneer je in je eentje in de auto zit. Met collega’s kun je werkgerelateerde zaken doornemen, en wanneer je een auto deelt naar evenementen of andere bestemmingen kun je met vrienden bijkletsen of onbekende meerijders leren kennen. Bovendien zorgt carpoolen met collega’s voor een regelmatiger werkschema, omdat je elke dag op gezette tijden aankomt en vertrekt.

Natuurlijk is het delen van een auto ook zeer goed voor het milieu. Wanneer er minder auto’s op de weg zijn, zorgt het verminderde brandstofverbruik voor minder vrijkomende broeikasgassen en andere vervuilende stoffen. Dit effect wordt nog eens versterkt wanneer er daadwerkelijk minder files staan. Met carpoolen doe je het milieu dus direct een plezier!

Wil je helemaal milieubewust rijden en nog meer geld besparen? Stap dan (samen?) over op een milieuvriendelijke wagen en profiteer direct van veel belastingvoordeel.