Ook foute software aangetroffen in luxe Audi’s en Porsches

Nadat de Amerikaanse Milieudienst Environmental Protection Agency (EPA) in september aan het licht bracht dat Volkswagen wereldwijd zo’n 11 miljoen dieselauto’s voorzag van software die emissietesten kon manipuleren, geeft zij nu aan dat blijkt dat ook dieselmotoren met een capaciteit van drie liter waren voorzien van de software. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op twee-liter dieselmotoren.

Audi en Porsche

De software is aangetroffen in de motoren van Volkswagen-dochters Audi en Porsche. Onder meer luxeauto’s als de Audi Quattro, A8, Q5 en de Porsche Cayenne die vanaf 2014 zijn gemaakt, zouden zijn uitgerust. Ook in de modellen voor 2016 is er volgens EPA sprake van de frauduleuze software.

Het is voor het eerst dat ook Porsches met sjoemelsoftware zijn ontdekt. VW erkende eerder dat wereldwijd is gesjoemeld met dieselmotoren met een inhoud van 1.2, 1.6 en 2.0 liter maar ontkent dat illegale software is gebruikt in V6-dieselmotoren. Porsche meldde in een reactie dat de beschuldigingen voor kennisgeving zijn aangenomen en worden onderzocht. De nieuwe topman van Volkswagen, Matthias Müller, stond eerder aan het hoofd van Porsche.

Miljardenverlies

Het zou voor de Verenigde Staten gaan om zeker 10.000 auto’s. Volkswagen riskeert een boete van 37.500 dollar per gemanipuleerde auto, waardoor de totale boete mogelijk 375 miljoen dollar hoger zal zijn dan eerder gedacht.

Het grootste autoconcern van Europa gaat alle auto’s met de software vanaf januari terugroepen naar de garage. Om voorlopige kosten van de affaire te dekken, heeft het Duitse bedrijf miljarden opzij gelegd. Daardoor werd in het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 1,7 miljard euro. Het eerste kwartaalverlies voor Volkswagen in vijftien jaar tijd.

Manipulatie

De uitstoot op de weg zou bij de bewuste wagens tot negen keer hoger dan de norm. Op het moment dat een auto getest werd, werd het brandstofverbruik en de uitstoot teruggeschroefd. Eén seconde na de test herstelt de auto zichzelf.

infographi-volkswagen

Door: Rik

Author: Tymen

Share This Post On