Europa hanteert ongezond maximum voor fijnstof

Elke lidstaat van de Europese Unie moet in 2015 voldoen aan de maximum limiet voor fijnstof en stikstofdioxide. Maar dit maximum voor fijnstof is veel te hoog, zo blijkt uit een onderzoek van wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Zij kwamen tot deze conclusie door sterfgevallen in bepaalde gebieden in 13 Europese landen in verband te brengen met de concentraties fijnstof.

Uitlaatgassen zijn levensgevaarlijk

Het onderzoek bracht gegevens van meer dan 360.000 mensen in kaart die in verschillende concentraties fijnstof leefden. En hieruit bleek: hoe meer fijnstof, hoe meer natuurlijke sterftegevallen in een gebied. Fijnstof blijft in de blaasjes van de longen plakken, en veroorzaakt zo astma, hart- en vaatziekten en longziektes. Vooral de fijnstof uit uitlaatgassen is levensgevaarlijk.

“De limiet van de EU van 25 microgram per kubieke meter is een achterhaalde norm”

- Maarten van Biezen

De norm moet lager in heel Europa

Maarten van Biezen van Natuur & Milieu stelt dat Nederland zou kunnen voldoen aan de richtlijn die de Wereldgezondheidsorganisatie voorstelt (ver onder de Europese limiet), maar dan moet er wel wat veranderen in het verkeer. “Aanpassen naar de norm van 10 microgram is een haalbare stap voor Nederland, maar dan moet er wel worden geïnvesteerd in schonere auto’s”, aldus Van Biezen.
Uitlaatgassen

Ook mede-onderzoeker Rob Beelen van de Universiteit Utrecht ziet mogelijkheden. Maar het belangrijkste is, zo stelt hij, dat de regels op Europees niveau doorgevoerd worden. Want ondanks dat Nederland nu aan de Europese norm voldoet, is onze lucht nog steeds ongezond doordat er fijnstof vanuit het buitenland het land in komt.

Author: Tymen

Share This Post On