Carpoolen

ANP-1044338Veel mensen die van en naar hun werk rijden, doen dit alleen. Dit geeft ongelooflijk veel onbenutte zitplaatsen in auto’s, wat niet alleen zorgt voor ongezellige ritten, maar ook slecht is voor het milieu en je portemonnee. Kijk daarom eens of je samen kunt reizen naar je bestemming; carpoolen is gezelliger, milieuvriendelijker én goedkoper!

Wat is carpoolen?

Carpoolen betekent dat meerdere mensen zich in één auto vervoeren, in plaats van allemaal apart. Zo kun je carpoolen van en naar je werk, maar ook tijdens het werk naar afspraken of externe vergaderingen. Daarbij is carpoolen in je vrije tijd een uitkomst, zoals naar evenementen of de sportvereniging. Als iedereen zo efficiënt mogelijk bij elkaar in de auto zou stappen, zou dit in de spits voor zo’n 70% minder auto’s zorgen.

Carpoolen heeft veel voordelen  en kan op verschillende manieren in gang gezet worden. Zo kun je mensen in de buurt of collega’s persoonlijk benaderen, maar zijn er ook een aantal websites en apps die mogelijkheden bieden. Merk je dat je naast het carpoolen je eigen auto vrij weinig gebruikt? Dan is het delen van een auto voor jou wellicht een goed idee.

Maak goede afspraken

Belangrijk voor een prettig samenrijden is het maken van goede afspraken: wees duidelijk over de tijdstip en de locatie van het ophalen, de kosten, roken, muziek, ziekte en vakantie, en verzekeringen. De kosten van het carpoolen kun je gemakkelijk berekenen op Carpoolplein.

Besparing carpoolen per inzittende

Aantal inzittenden Reiskosten / jaar Besparing / jaar
1 € 2.496 n.v.t.
2 € 1.248 € 1.248
3 € 832 € 1.664
4 € 624 € 1.872

Bron: Carpooldate, 2005