Carpoolen onder Belgische studenten steeds populairder

Bij onze zuiderburen zijn er steeds meer studenten die gebruiken maken van de auto om naar de Universiteit of hoge school te komen. Hierdoor ontstaat er veel parkeerdruk in studentenbuurten zoals die Kortrijk.

Uit cijfers van hogeschool West-Vlaanderen (Howest) blijkt dat van de 10.000 studenten ongeveer een van de drie met de auto naar de studie komt. Van dit aantal doet ook nog minder dan 2% aan carpoolen. Samen met Hogeschool Vives en de Universiteit Kulak heeft Howest daarom een campagne gestart om carpoolen onder studenten te promoten.

Online regelen

dfafgaHet idee achter de campagne is vrij eenvoudig. Studenten laten op een online platform een datum, bestemming en vertrekplaats achter en worden zo via een automatisch systeem aan ‘matchende’ medestudenten gekoppeld. Zodra er een link is gelegd kunnen de betreffende studenten via mail, telefoon, Facebook of Twitter een afspraak maken om samen te carpoolen.

Volgens Josefien Maes – medewerker van de carpool campagne – zijn veel studenten zeker enthousiast nadat ze het eens hebben geprobeerd. Maar er zijn nog steeds veel mensen die zich afvragen of een studenten carpool organisatie wel gaat helpen tegen de grote parkeerdrukte in de studenten buurten.

Andere hoge scholen in Belgie hebben al langer – en met veel succes – soortgelijke campagnes lopen. Omdat er relatief veel studenten dicht bij elkaar wonen is de kans op een match groot, aldus Maes. Studenten die ongepland toch naar de hoge school of universiteit moeten kunnen ook last-minute gebruik van maken van Carpool App. Deze is verbonden met hetzelfde online netwerk en brengt je direct in telefonisch contact met een eventuele match.

Indien bijvoorbeeld één op tien automobilisten zijn auto aan de kant laat staan en carpoolt, zou dat de ochtendfiles met 40 procent reduceren.
projectmedewerker Josefien Maes

In Nederland zien we tot dusver maar weinig carpool initiatieven van hoge scholen of Universiteiten, maar wellicht dat het succes bij onze zuiderburen menig leerinstituut kan inspireren.

Author: Tymen

Share This Post On